Menu
WeddingMag
Plánování svatby

Jak ušetřit na svatbě? 13 rad, které určitě musíte vyzkoušet

Martina Mádlová

Martina Mádlová

21. 1. 2018

Váš sen je obrovská pohádková svatba na velkém zámku, kde vás na obřad poveze kočár tažený koňmi, na ubrouscích budou vyšité vaše iniciály zlatou nití a po obřadu budete vypouštět bílé holubice, ale bohužel váš svatební účet se klepe hrůzou, jen na to pomyslíte? Nebojte se, není nutné se vzdát všech vysněných věcí. Stačí trochu přemýšlet, vyzkoušet některé triky a váš rozpočet nebude zruinován na několik let dopředu. Jak ušetřit na svatbě?

Kde ušetřit na svatbě – tipy

Pokud nemáte neomezený rozpočet, jistě hledáte způsoby, na čem při svatbě ušetřit. Snad vám naše rady pomohou ke krásnému svatebnímu dnu.

1. Kde se vzít?

Romantické zámky, hrady či hotely lákají svou atmosférou a romantickým nádechem. Ovšem také za to pořádně zaplatíte. Proč raději neušetřit a nevzít se pěkně v přírodě na zahradě u pěkné restaurace, v lese, na louce nebo u romantického rybníčku? Stačí jen nahlásit místo na matrice a domluvit si oddávajícího. Veškeré služby jsou také mnohem levnější na venkově než ve velkých městech. Navíc je tam klid a pohoda. Zde budou poplatky za pronájem takřka zanedbatelné. A pokud máte vlastní zahradu, tak vlastně žádné. Počítejte ale s nutností dodání veškerého potřebného materiálu na místo konání svatby.

Pokud se odpoutáte od klasiky v podobě zámků a hradů, máte tu možnost výběru různých originálních a netradičních míst. Co zkusit Zoo, veřejné zahrady a parky. Máte zde krásné zátiší a vaši hosté se rozhodně nebudou nudit. Ale nezapomeňte, vybírejte místo na obřad i na hostinu nastejno. Ušetříte další peníze.

2. Datum

Ušetřit na svatbě můžete i velmi jednoduchým krokem. Stačí si dobře zvolit roční období a den v týdnu. Nejdražší svatby jsou klasicky v létě a nejvíce si připlatíte za sobotu a pátek. Pokud nemusíte mít klasiku a rozpálené slunce nad hlavou, zkuste romantickou svatbu v zasněžené zimě. A za svatební den si zvolte třeba neděli. Uvidíte, že si vaši hosté rádi udělají čas.

3. Prstýnky

Krásné snubní prsteny nemusí být nutně ze zlata. Velmi dobře vypadají i stříbrné, titanové či z chirurgické oceli. Kdo se bez zlata neobejde, může si je nechat vyrobit ze starých zlatých šperků, které odnese zlatníkovi. Ušetříte spoustu peněz za materiál. Cenu prstenů zvyšuje i rytina na straně prstýnku. Jestliže tedy potřebujete ušetřit hodně peněz, vynechejte ji nebo s ní počkejte až po svatbě.

4. Šaty

Nejlevnější jsou šaty z jednoduché látky, které vám ušije švadlena a nejlépe vaše známá. V teplých letních dnech je to poměrně jednoduché a stačí šaty po kolena či do tří čtvrtin lýtek. Dlouhé šaty až na zem vyjdou samozřejmě dráž. Velmi trendy a levně vyjdou šaty s odhaleným, hlubokým výstřihem na zádech. Pokud u šatů nechcete úplně slevovat ze svých snů a chcete pro ně zamířit do půjčovny, vyhraďte si dostatek času a projděte si víc salonů a jejich cenové nabídky. Často se liší i o několik tisíc. Mnoho peněz můžete ušetřit i nákupem šatů na bazarácích, kde jich jsou opravdu hromady a velmi krásné a nezničené. Šaty z druhé ruky koupíte klidně už za 2000 Kč.

5. Svatební hostina, dort a cukroví

Určitě chcete své hosty ohromit a pohladit jejich chuťové buňky. Navíc bez dobrého jídla není žádná dobrá svatba. Ale dobrou hostinu zvládnete i s omezeným rozpočtem. Nikde není psáno, že musí mít hostina hromadu chodů a raut dalších sto druhů jídla. Někteří snoubenci to řeší tak, že nedělají vůbec žádnou hostinu, ale rovnou raut. Tím ušetří značnou sumu. Levnější variantou jsou i sezonní potraviny. Okolo Velikonoc bude výhodné telecí či jehněčí, v letních měsících chřest a jahody a na podzim houby. Pokud chcete klasickou hostinu, objednejte menší menu. A úplně nejlevněji vás vyjde dobrá grilovačka a pečené prasátko a k tomu sud piva. A to i z hlediska potřeby nádobí na svatební hostinu, jehož půjčení také není úplně zanedbatelná položka.

Hodně peněz můžete ušetřit i u dortu. Čím je vyšší, robustnější a zdobenější, tím je samozřejmě dražší. Na krásnou fotku, kde spolu krájíte dort, vám ale stačí klidně mnohem menší. Další velkou položkou je cukroví, svatební koláčky a zákusky. Proč za ně utrácet spoustu peněz, když můžete poprosit kamarádky, babičky, tetičky, sestřenice a koneckonců i vy sama můžete přiložit ruku k dílu? Domácí je vždy nejlepší.

6. Pití na svatbě

Platit komplet pití pro všechny svatebčany může vás rozpočet natáhnout do astronomických částek. Vyberte raději podnik, který vám za symbolický poplatek dovolí dovézt si vlastní zásoby, nebo nechte hosty, aby si tvrdé pití platili sami.

7. Květiny a květinová výzdoba

Stejně jako u jídla i výběr květin by se měl řídit sezonou. Květinová výzdoba bude levnější a přesto krásná. Zkuste obejít farmáře a pěstitele nebo využijte to, co vám dá příroda. Louky a pole jsou plné překrásných a svěžích květin. Spolu s kamarádkami a příbuznými můžete vytvořit svatební výzdobu na jídelní stoly, svatební oblouk, a když si troufnete, tak i kytici pro nevěstu. Bude vás hřát skvělý pocit z vlastní práce a ušetříte nějakou tu korunu.

8. Fotograf a kameraman

Ceny profesionálních fotografů a kameramanů se mohou vyšplhat do astronomických částek. Pokud máte někoho známého mezi kamarády nebo v rodině, kdo umí fotit a má k dispozici i kvalitní techniku, poproste ho o fotografování vaší svatby. Dotyčný vám to může dát i jako originální svatební dar.

9. Kadeřník a kosmetička

Další rady na svatbu jak ušetřit se budou týkat kadeřníka a kosmetičky. Je samozřejmé, že každá nevěsta chce být ve svůj svatební den nejkrásnější a služby profesionální vizážistky a kadeřníka nejsou právě levnou záležitostí. Pokud máte šikovnou kamarádku, poproste ji, aby s vámi vyzkoušela různé možnosti líčení. Pořiďte si voděodolné stíny a řasenku. U kadeřnice si můžete nechat jen vlasy sestříhat a nabarvit. Doma si je už vyfoukáte, nakulmujete či natočíte na natáčky. Jestliže vám ale účes vlastní výbory nestačí, opět radíme obvolat více kadeřnictví a porovnat ceny.

10. Hudba

Není nutné mít na svatbě tu nejznámější kapelu za spoustu peněz. Důležité je, aby hrála dobře a písničky, které vás pobaví a rozhýbají svatebčany. Mnoho mladých lidí hraje v kapelách, které sice ještě nejsou příliš známé, ale zato hrají velmi dobře. Zajděte si na několik zkoušek vybrané kapely nebo si poslechněte jejich písně na internetu.

11. Svatební cesta

Jestli chcete, aby vás vyšla svatba levně, zapomeňte na svatební cestu hned po ní, protože to už by pro váš rozpočet byla opravdu velká zátěž. Chvilku to určitě vydržíte a navíc si své chvilky štěstí pak mnohem více užijete. Navíc součástí svatebních darů bývají velmi často peníze, takže doba čekání vůbec nemusí být dlouhá.

12. Jak se vzít za pár korun?

Nejlevnější variantou je asi svatba pouze se svědky a rodiči. Pokud nechcete dělat samé kompromisy a nevadí vám svatba jen s takto malým počtem lidí, směle do toho. Přestanete stále přemýšlet nad tím, jak ušetřit na svatbě a za ušetřené peníze můžete klidně vyrazit na líbánky.

13. Udělej si sám

Čím více práce uděláte sami, tím méně peněz vás to bude stát. Samozřejmě si nemůžete vše dělat naprosto sama. Ale máte jistě kamarádky a rodinu a ti vám rádi pomohou. Místo svatebních darů vám mohou zajistit třeba květiny, hostinu, zafinancovat pozvánky. Uvidíte, jak bude vaše svatba úžasná, a užijete si lahodné koláčky od babičky, a jak budou všichni obdivovat svatební výzdobu domácí výroby. Jen nezapomeňte všem poděkovat oficiálně, aby věděli, že si jejich pomoci vážíte.

Půjčit si na svatbu?

Pokud nechcete slevovat ze svých představ a nedokážete si představit, jak byste udělali svatbu levně a tak, aby pro vás byla skutečně nezapomenutelná, nabízí se ještě jedna možnost, a to je půjčka. Jít si pro peníze do nějaké finanční instituce byste ovšem měli jen v případě, že jste si naprosto jistí, že jí zvládnete bez problémů zaplatit. Vaše nádherná pohádková svatba by vás také nakonec mohla vyjít hodně draho.

Svatební den má být tím nejhezčím v životě. To ale neznamená, že by vás měl finančně zruinovat. I svatba za pár korun může být překrásná a nezapomenutelná.

Ohodnoťte tento článek:
2,8
Právě čtete

Jak ušetřit na svatbě? 13 rad, které určitě musíte vyzkoušet