Menu
WeddingMag
Svatební hostina

Svatební menu: Vyberete tradiční svíčkovou nebo chcete být odvážnější?

Adéla Beranová

Adéla Beranová

29. 6. 2014

Snad všichni svatebčané se těší na svatební hostinu, ta by měla být proto pro vás jako hostitele stejně důležitá, jako obřad. Při vybírání svatebního menu je dobré si uvědomit několik důležitých detailů a nezapomínat na praktické věci. Poradíme vám, jak to zvládnout naprosto v klidu.

Po obřadu se odjíždí hodovat

Po skončení obřadu se neprve vyfotí všechny skupinové fotky, a pak už většina svatebčanů odjíždí na místo, kde se bude konat hostina. Už během focení by mělo být k dispozici něco k zakousnutí a nějaký ten alkohol na přátelská přiťuknutí.

Když hosté dorazí do restaurace či na jiné místo svatebních oslav, nemusí mít hned k dispozici další zákusky a chlebíčky, čeká je přece oběd. Měli by ale mít možnost se napít. Ideální je domluvit se s personálem restaurace, že někde v sále bude stoleček s nealko nápoji a skleničky, tak aby se mohl každý obsloužit sám.

Když dorazí nevěsta s ženichem, začíná se stolovat.

Svatební menu

Tradiční svatební menu se skládá z předkrmu, polévky a hlavního chodu. Zákusek se zpravidla nepodává, protože hosté dostanou kousek svatebního dortu a navíc budou zákusky součástí odpoledního pohoštění.

Jako předkrm se tradičně podává křenová rolka se šunkou a bagetkou nebo třeba plněná broskev. Tradiční svatební polévkou je vývar s játrovými knedlíčky. A jako hlavní chod se nejčastěji podává některé z tradičních českých jídel, jako je svíčková.

Ovšem záleží na každém, jak si svoje svatební menu sestaví. Není vůbec chybou vymyslet něco kreativnějšího a přichystat hostům větší gurmánský zážitek. Třeba u svateb, které se konají v létě, je dost pravděpodobné, že bude velké horko. V takovém počasí má málokdo chuť na těžké omáčky a knedlíky. Klidně svůj oběd odlehčete.

Praktické tipy

Už při rozesílání svatebních oznámení byste měla zjišťovat, jestli není někdo z hostů vegetarián nebo nejí třeba ze zdravotních důvodů podle nějaké diety. Pro ně byste měla předem objednat jídlo, které odpovídá jejich speciálním potřebám.

Při sestavování menu byste také měla myslet na děti, kterým objednejte jen poloviční porce a od rodičů zjistěte, zda jí vše, co máte v plánu servírovat. I jim totiž můžete nakonec nachystat jídlo jiné.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Svatební menu: Vyberete tradiční svíčkovou nebo chcete být odvážnější?