×
WeddingMag

Zařizujete svatbu bez agentury? Naplánujte si perfektní svatební hostinu

Skládací stoly na svatební hostinu

Radujete se ze zásnubního prstýnku a už se nemůžete dočkat, až se vrhnete do zařizování svatby? Součástí nezapomenutelného svatebního dne je i vydařená hostina. Nevíte, kde začít? Naplánujte ji krok po kroku.

Začněte alespoň 6 měsíců před svatbou

Pro plánování svatební hostiny je vhodné dopřát si nejméně půlroční rezervu. Hostina patří mezi nejdražší položky svatebního seznamu, a proto je dobré své představy včas porovnat s rozpočtem, který jste si stanovili. V případě nesrovnalostí tak budete mít stále spoustu času vše doladit.

Vyberte místo svatební hostiny

Kolem svatebního pohoštění se točí velká část svatebního dne. Pokud ještě nemáte jasnou představu o tom, kde by se měla hostina odehrávat, promyslete všechny možnosti, které se vám nabízí. Podle místa konání se pak můžete rozhodnout pro hostinu v restauraci, s pomocí cateringu, nebo přípravu jídla svépomocí.

V restauraci zaplatíte za sváteční oběd včetně večerního rautu zhruba 1000 až 3000 korun na osobu. I když jsou ceny vysoké, zahrnují veškerou přípravu i následný úklid. Pokud se cenově nevejdete do rozpočtu, můžete na oběd pozvat jen pár členů rodiny a ostatním nabídnout bohatý raut. 

Cateringová firma za vámi přijede kamkoliv budete chtít. Pokud se rozhodnete pro venkovní svatbu, pomůže vám zajistit i veškeré vybavení, které budete na hostinu potřebovat. Může s sebou přivézt altánek i osvětlení. Za cateringové jídlo často zaplatíte méně než v případě restauračního zařízení.

Pokud plánujete menší svatbu pro pár hostů nebo máte šikovné rodinné příslušníky, můžete se pustit do vlastnoruční přípravy občerstvení. Sami si tak zajistíte grilované maso, zeleninové saláty, ovocné mísy, domácí limonády i svatební koláčky. Na závěr stačí vybrat někoho, kdo se zhostí servisu (doplňování jídla a čistého nádobí, úklid). Je však důležité si uvědomit, že úspora peněz je vyvážená časovou náročností přípravy.

Jestliže se rozhodnete pro vlastní občerstvení nebo cateringovou firmu bez kompletního vybavení, sežeňte si také stoly, na kterých budete veškeré jídlo a nápoje podávat. Skládací stoly jsou ideální na sváteční oběd i svatební dort. Sklápěcí rautové stoly využijete na večerní pohoštění. Specializované firmy vám stoly různých velikostí a provedení prodají, případně pronajmou.

Sestavte svatební menu

Nevíte, z jakých pochoutek sestavit to pravé svatební menu? Pokud plánujete hostinu a raut v restauraci nebo s cateringovou firmou, nechte si ukázat vzorové nabídky. Inspiraci najdete také u svých přátel, rodiny či na svatebních serverech a magazínech se svatební tematikou. Důležité jsou ale především vaše chuťové preference. Proto se při konečném rozhodování nenechte ovlivňovat příbuzenstvem a vyberte si menu, které vás chytne za srdce.

Zvažte tradice spojené s hostinou

Záleží jen na vás, zda se rozhodnete ctít tradice spojené s hostinou. S příchodem novomanželů se pojí první přípitek novomanželů pálenkou a vodou. Ihned poté se o zem rozbíjí talíř, jehož střepy musí nevěsta se ženichem společnými silami uklidit. Po usazení následují proslovy, šněrování obřího bryndáku a vzájemné krmení polévkou.

Myslete i na detaily

Při plánování hostiny si ověřte, zda některý z vašich hostů netrpí potravinovými alergiemi, případně nutností dodržovat speciální dietu. Pokud ano, nechte hosta, aby si vybral zvláštní porci. Berte ohled také na roční období, ve kterém svatbu plánujete. Do horkých letních dnů se bude místo svíčkové omáčky s knedlíkem hodit lehčí oběd. Během zimy se naopak jistě rádi zahřejete teplým jídlem. Budete-li mít na svatbě malé děti, zajistěte jim dětské menu. Nechcete mít v průběhu hostiny hrobové ticho? Zařiďte hudební podkres.

Přejeme vám hodně štěstí při plánování svatební hostiny!

5/5 - (1 vote)
5/5 - (1 vote)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..