Menu
WeddingMag
Plánování svatby

Přípravy na velký den: Dokonalá svatební tabule

Budete si svatební tabuli chystat sama, s pomocí rodiny a kamarádů? Potom jistě oceníte návod, jak prostřít slavnostní tabuli, naaranžovat svatební ubrousky a vyvarovat se nechtěných faux pas.

Naopak v restauraci se o přípravu svatební tabule většinou postará personál. Nicméně i v tomto případě se vyplatí jistá obezřetnost, obzvlášť máte-li nějaké speciální požadavky. Nejlepší si ještě před velkým dnem si s personálem restaurace vše ujasnit. Co si tedy raději zkontrolovat?

Elegantní ubrus

V žádném případě by na stole neměl chybět ubrus, který navodí elegantní dojem. Sázkou na jistotu je bílý ubrus, ale pokud nebudete mít sněhobílé svatební šaty, můžete zvolit ubrus v krémovém odstínu, aby nevznikl nežádoucí kontrast. Nevzhledně vypadá krátký ubrus, proto dbejte na to, aby na všech stranách přesahoval nejméně 20 centimetrů přes hranu stolu. Velký ubrus je vhodné doplnit menším ubrusem, případně oblíbenou organzou. Prostírání v tomto případě není nutné.

Správně zvolené talíře

Chybět by neměl takzvaný podkladový talíř, který leží na stole během celé hostiny a na který se během hostiny servírují další potřebné talíře, tedy talíř s předkrmem, hluboký, mělký a dezertní talíř. Nepříjemnému vrzání talířů při krájení zabrání ubrousek položený na podkladovém talíři.

Vhodně zvolené příbory

Počet příborů závisí na počtu chodů, přičemž příbor, který má být použit nejdříve, leží nejdále od talíře. Vlevo od talíře tedy leží vidlička na hlavní chod a dále od talíře malá vidlička na předkrm. Vpravo od talíře se nachází nůž na hlavní chod, následuje polévková lžíce a jako poslední malý nůž na předkrm. Všechny příbory by měly být v rovině s dolním okrajem talíře. Příbory na dezert se umísťují nad talíř, vodorovně s hranou stolu, přičemž hroty dezertní vidličky jsou orientovány doprava, dezertní lžička směřuje opačným směrem.

Dostatečný počet sklenic

I v případě sklenic platí, že méně je více. Pro každého stolovníka by měly být připraveny maximálně tři sklenice, ale dvě sklenice mnohdy postačí. U špičky nože se nachází sklenice na víno a za ní následuje sklenice na vodu. Na přípitek hned po obřadu nebo na svatební hostině jsou jako stvořené sklenice s monogramem, které se navíc stanou skvělou památkou.

Nepostradatelné svatební ubrousky

Pomyslnou třešinkou na dortu jsou elegantní svatební ubrousky, které se nachází vedle připraveného podkladového talíře, nikoli na něm. Luxusní ubrousky se snažte vybrat s ohledem na barevné ladění svatební tabule, nemusíte zůstat jen u ohrané bílé barvy.

Další užitečné tipy pro dokonalý svatební den

Plánujete obřad pod širým nebem? Ať už vaše volba padla na rozkvetlou louku, zámecký park, nebo pěkný areál restaurace, lze vybrané místo ještě vylepšit pomocí svatebního oblouku. Ten vytvoří pěknou dominantu celého prostoru a zároveň navodí romantickou atmosféru.

Hitem poslední doby je také fotokoutek, který se postará o zábavu a také o pěknou vzpomínku pro vaše hosty. Jestliže bude mezi hosty více dětí, není od věci vytvořit menší dětský koutek, kde se i ti nejmenší zabaví a svatbu si užijí stejně jako dospělí.

Po setmění se o oživení zábavy postarají lampiony štěstí, jejichž prostřednictvím mohou hosté novomanželům popřát jen to nejlepší do manželského soužití.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Přípravy na velký den: Dokonalá svatební tabule