Menu
WeddingMag
Svatební hostina

Příprava svatební hostiny krok po kroku

Kromě obřadu, šatů, prstýnků a svatebních oznámení je svatební hostina naprostou samozřejmostí. Jak ji však připravit tak, abyste vy nepřišli o nervy a hosté si ji užili? Připravili jsme pro vás pár rad, jak na to.

Svatební přípravy jsou pro většinu párů opravdovou zkouškou vztahu. Čím je svatba blíž, tím větší je nervozita. Navíc, ve chvíli, kdy se do příprav začnou přidávat příbuzní, je to zpravidla rozbuška, která dokáže rozpoutat peklo. Když se však dobře připravíte, ušetříte si hodně nervů.

1. Místo vybírejte včas

Místo pro hostinu nenechávejte na poslední chvíli, mohlo by se vám stát, že vaše vybrané místo nebude dostupné. Někdy se svatební obřad i hostina konají na jednom místě, to má své výhody především kvůli přejezdům. Jindy se budete muset přesouvat a zařídit proto i dost míst v autech pro svatebčany. S restauratérem nebo společností, která vám zajišťuje občerstvení, se domluvte na přesném čase a také na tom, zda budete moci mít vlastní občerstvení.

2. Catering

Pokud budete v hotelu, pravděpodobně zařídí hostinu místní personál, to platí i pro restaurace. Když vám dovolí nechat si dovézt vlastní občerstvení, hledejte profesionální společnost, která má s pořádáním svateb zkušenosti. Hledat začněte dostatečně dopředu a dejte si na čas, zajděte si na pár ochutnávek a pečlivě vybírejte.

Přípravy svatební hostiny

3. Tabule nebo raut nebo oboje

Profesionálové vám dokáží poradit i s rozvržením a uspořádáním tabule. Rozhodující bude samozřejmě vaše přání, ale roli hraje i počet osob a váš rozpočet. Zpravidla se pořádá slavnostní oběd o několika chodech. Někdy je pouze pro rodinu a nejbližší přátele a někdy pro všechny svatebčany. Jindy se zvolí celodenní raut a jindy zase kombinace obojího.

Tabule by měla být slavnostně prostřena a barevně sladěna s ostatními dekoracemi. S cateringovou společností se domluvte na zapůjčení nádobí a také na tom, jestli budete potřebovat obsluhu.

4. Rozhodněte o menu

Výběr a sestavování svatebního menu je zcela zásadní. Je potřeba si rozmyslet kolik chodů budete servírovat, zda bude menu tradiční nebo se necháte inspirovat v cizině. Pokud budete dávat hostům na výběr z více možností, požádejte je o rozhodnutí s předstihem. Tyto starosti vám u rautu téměř odpadají, každý si totiž nabere, co hrdlo ráčí. Zde jen musíte ohlídat dostatek jídla a rozmanitost rautu.

Přípravy svatební hostiny

5. Zasedací pořádek

Pokud se rozhodnete pro klasickou svatební tabuli, musíte vytvořit zasedací pořádek. Podle počtu osob a možností prostoru zvolte uspořádání stolů. Typicky se staví do tvaru písmene „T“, „U“ nebo do kruhu. Někdy se používají kulaté stoly. Dbejte na to, aby měl každý host u stolu dost místa. Na vyvýšeném místě nebo v čele vždy sedí novomanželé, svědci a rodina. Zbylí hosté by měli být usazeni podle vaší logiky a měli by se střídat, žena, muž.

U rautu vám sice tyto starosti odpadají, ale i tak byste měli myslet na to, aby měli hosté prostor na sezení, kde mohou v klidu sníst dobroty, které si u rautových stolů naloží.

Pro všechny případy si vytvořte dokument v počítači nebo speciální sešit, kde si budete všechny termíny a úkoly zaznamenávat a odškrtávat. Jedině tak totiž zabráníte tomu, aby vám ve svatební den něco chybělo.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Příprava svatební hostiny krok po kroku